Fonyódi piac
A „fonyódi piac” a Balaton déli partjának legnagyobb piaca. Hetente két alkalommal, szerdán és szombaton hatalmas területen várja a vásárlókat és nézelődőket egyaránt.

 

 

 


Fonyódi kilátók
Várhegyi Széplátó: A kilátóból Európa egyik legszebb panorámája tárul szemünk elé, ami a Vár-hegy 233 m magas csúcsán helyezkedik el.
Sipos-hegyi kilátó: A 207 m magas csúcson található kilátóból csodálhatjuk meg Badacsony lenyűgöző látképét.

 

 

 


Fonyódi dombok és túrautak
A két domb köré épült séta- és kerékpár útjai kiválóan segítik az aktív pihenést. A Sipos-hegy sétányain, az Erdei tornapályán elhelyezett táblák segítségével kedvünkre megmozgathatjuk végtagjainkat. A Vár-hegyi erdőben kellemes túrautak vannak, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát. Útközben a fonyódi Fafaragó tábor alkotásaiban gyönyörködhetünk, a magyar történelem jeles alakjait, eseményeit álmodták fába a művészek. A Birka lépcsőn felfelé, a Panoráma sétányon haladva egészen a fonyódi villasorig juthatunk. Az ország mondhatni legszebb szerpentin útjának emelkedőjén haladva a Valkó kilátónál pihenhetünk, és megcsodálhatjuk a lenyűgöző szemközti panorámát.

 


Fonyód-bélatelepi villasor (Örökségünk Somogyország Kincse díj)
A fonyód-bélatelepi villasor 1894-ben jött létre a fonyódi Várhegy oldalában. Gróf Zichy Béla, Szaplonczay Manó kezdeményezésére parcellázta fel birtokának egy részét. Az első időkben 29 villatelket alakítottak ki, ahol ma talán az egész Balaton legszebb villái állnak a magas parton. A villasort 2011-ben „Örökségünk Somogyország Kincse” díjjal ismerték el.

 

 


Hajóállomás és vitorláskikötő
A fonyódi hajóállomásról indulnak a Balatoni Hajózási Zrt. sétahajó, varázshajó, bulihajó járatai és vízitaxi szolgáltatásai. Fonyód – Badacsony menetrend szerinti járatokkal évente több százezer ember utazik. A túloldali hullámtörő gát és a móló közti rész Siófok és Balatonfüred után a Balaton harmadik legforgalmasabb kikötője.

 

 


Fonyódi móló
A Balaton leghosszabb mólójával Fonyód büszkélkedhet, amely 464 méter hosszúságú. A romantikus kora esti sétáknak otthont adó földnyelv, egyenesen a Gulács-hegy mértani középpontjába mutat, ami a tudatos tervezés eredménye.

 

 Fonyódi múzeum (Velics villa)
Fonyódi múzeumnak otthont adó egykori Velics-villa, ahol Szinyei Merse Pál 1916-ban és 1917-ben a nyarakat töltötte és kilenc képet festett Fonyódról és Balatonról. A múzeum állandó kiállítással mutatja be a Balaton állat- és növényvilágát, a tó természetvédelmét, kultúrtörténetét, Fonyód helytörténetét és néprajzát, ezenkívül rendszeresen megújuló időszaki tárlatokkal várja a látogatókat.

 

 


Csiszta Fürdő (gyógyvizű termálvíz)
Fonyódtól 7 km-re található Csiszta Fürdőt a 42 °C-os ásványi anyagokban gazdag hidrokarbonátos, kénes, nagy mennyiségű szénsavat tartalmazó, gyógyhatású meleg vize miatt sokan keresik fel. Kedvező összetétele alkalmas mozgásszervi és reumatikus betegségekre, nőgyógyászati, bél- és gyomorpanaszok kezelésére.

 

 

 

További látnivalók
Valkó-kilátó, Panoráma sétány, Kripta-villa, Fácános palánkvár, 200 éves Présház étterem (műemléképület), Páros Akt (Emberpár) című szobor, Lányi Antal emlékoszlop (Balaton első átrepülője)…

 

SZÉP KÁRTYA ELFOGADÓHELY